Samba ile Dosya Paylaşımı

samba

Bu yazımda Samba kurulumu ve ayarlarını yaparak Windows üzerinden Raspberry’e dosya gönderimi ve dosyaların düzenlenmesini anlatacağım. Samba, Linux ve Unix tabanlı sistemlerin Windows ile birlikte çalışabilmesini sağlayan bir paket programdır. Raspbian’ın standart repolarında da mevcuttur yani kolaylıkla Raspberry Pi’mize kurabiliriz. Hemen RPi’de terminalimizi açıyoruz ve repomuzu güncelleyerek işe başlıyoruz:

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

Şimdi de Samba kurulumu yapalım:

sudo apt-get install samba samba-common-bin

Şimdi de Raspberry’mizde Windows ile ortak kullanacağımız klasörü oluşturma işlemine başlayalım. İstediğiniz dizine cd komutuyla geçiş yapın ya da normal olarak klasörün ismine sağ tıklayıp terminalde aç deyin. Ben paylaşacağım klasörü Desktop dizininde share isminde oluşturdum:

sudo mkdir share
sudo chmod +777 share

İkinci satırdaki komutla Windows’a geçtiğimizde üzerinde istediğimiz işlemi yapabilmek için(r-w-e) chmod komutuyla tüm kullanıcılara izinleri sağlamış olduk.

Paylaşacağımız dosyayı oluşturduktan sonra basit bir ayarımız kaldı. Samba’nın config dosyasına paylaşıma açtığımız klasörümüzü tanıtacağız. Terminal içerisinde leafpad ile smb.conf adlı dosyayı aşağıdaki komut yardımıyla açın:

sudo leafpad /etc/samba/smb.conf

Sonrasında içine aşağıdaki satırları kopyalayıp yapıştırın. Path kısmına dosyanızın bulunduğu yeri terminale ‘pwd’ komutuyla değeri yerine yerleştirin.

[share]
Comment = Pi shared folder
Path = /home/pi/Desktop/share/
Browseable = yes
Writeable = Yes
only guest = no
create mask = 0777
directory mask = 0777
Public = yes

Şimdiye kadar yaptıklarımızla Windows üzerinde Ağ’dan RASPBERRY isimli klasöre tıklayarak kurduğunuz sunucuya erişim sağlayabilir, içindeki dosyaları görebilirsiniz. Artık Windows üzerinden kodlarınızı kolaylıkla yazıp dosyaları düzenleme işlemlerinizi gerçekleştirebiliriz. Gerekli izinleri kendiniz daha sonra değiştirebilirsiniz.

Kaynak:
Samba Server (Windows ile disk paylaşımı vs.) Ayarlama