İmaj, vektör ve bitmapler

İlk olarak bitmap ve vektör türleri arasındaki farktan bahsedeyim.

Vektör(.svg, .psd…) türündeki görüntü gösterim türleri istediğimiz düzeyde boyutlandırma yapabileceğimiz tasarım biçimidir. Raster’ların aksine görüntü elektronik cihazlarda hangi boyutta açılırsa açılsın aşağı yukarı aynı kalitede görüntü sağlar.

Bitmap (.bmp) dosyaları Microsoft tarafından oluşturulmuş görüntü dosyası tutma biçimidir, jpeg gibi sıkıştırma yapmaz. Vektörlerin aksine görüntü boyutu bellidir, yakınlaştırdıkça veya upsampling yaptıkça görüntü kalitesi azalır. Bitmap’leri genellikle ikonları oluştururken kullanırız. Arkaplan resmi olarak kullanacaksak çözünürlüğü yüksek bir bitmap kullanmakta fayda vardır.

SVG türündeki dosyalar, belirtilen görüntünün ekran boyutu fark etmeksizin, nasıl çizdirilmesi gerektiğinin direktiflerini Android sistemine iletir ve görüntü bu direktiflere göre çizdirilir. Bitmap’lerin ise belli piksel sayısı vardır.

Şimdi bir sorundan daha bahsedeyim.

Bitmap’leri daha iyi gözükmesi için yüksek çözünürlükte koyacaksınız mantıken, bu da sistemi downsampling – upsampling yaptıracak ve kasacak. Bu sorunun önüne geçmek için de Density Bucket oluşturuldu. Density Bucket makaleme buradan göz atabilirsiniz.